https://verdooldbedrijfsmakelaars.nl/uploads/av_verdoold-makelaars-2018_17_lowres_1_20181210_140922.jpg
Zoeken in ons aanbod
Vinden

Een bedrijfspand kopen

Overweeg je een bedrijfspand aan te kopen, dan begint je zoektocht altijd eerst bij je accountant. Samen maak je een goed financieel plan waarin je alles op een rijtje zet. In dat plan kijk je, voor zover dat gaat, een aantal jaren vooruit.

Ook als ondernemer kun je je geld immers maar een keer uitgeven en het zou zonde zijn als je teveel geld in je stenen investeert, waardoor er te weinig overblijft voor bijvoorbeeld apparatuur of andere zaken die je bedrijf helpen groeien. In tegenstelling tot in de woningmakelaardij, moet je in de bedrijfsmakelaardij gemiddeld 20% van de koopsom zelf in brengen.

Uitzondering

Er zijn wel banken die hier een uitzondering op maken. Groot voordeel van een eigen pand is dat het, nadat de hypotheek is afgelost, van jou zelf is plus de eventuele winst. Ook zijn de kosten van een hypotheek lager dan de huur op een bedrijfspand. Bovendien ben je eigen baas in je eigen pand en heb je niet te maken met beperkingen van een verhuurder. Daar staat wel tegenover dat alle risico’s bij jou liggen.

Als het slecht gaat met je bedrijf en je pand is minder waard dan je hypotheek kun je grote financiële problemen krijgen. Ook ben je verantwoordelijk voor al het onderhoud aan het pand. Overigens kun je bij ons ook een bedrijfspand kopen als belegging. Zeker nu de prijzen historisch laag zijn, kan dit een aantrekkelijke investering zijn.

Geen verwarring maar een duidelijke taxatie

Verdoold Makelaars taxeert volgens de normen van de NVM. De NVM meet woningen op basis van de NEN2580 instructie. Voordeel hiervan is dat iedere NVM-woning op dezelfde manier is opgemeten. Zo kan er geen verwarring ontstaan wat wel en wat niet bij de woonoppervlakte behoort. Behalve de oppervlakte van de woning zijn ook andere zaken van belang voor de waarde van een huis:

  • de functionele indeling
  • de constructie en de gebruikte materialen en de kwaliteit hiervan
  • mate van isolatie en energiezuinigheid
  • verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht
  • de ligging en de omgeving
  • het bestemmingsplan
  • de marktsituatie

Als de taxateur alle zaken in kaart heeft gebracht zal hij de waarde van de woning mededelen in een onafhankelijk taxatierapport. Als een huis onder de NHG-garantie valt, wordt de taxatie verplicht gevalideerd door een taxatie-instituut. In dit geval kan de terugkoppeling iets langer duren.